Journalist

Nikki SterkenburgMijn brede basis als journalist werd gelegd tijdens mijn studies Nederlands en Islam in de Moderne Wereld aan de Universiteit van Amsterdam, en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor schrijven en onderzoek doen, vandaar dat ik drie masters heb afgerond en drie scripties heb geschreven. Momenteel promoveer ik aan de Universiteit Leiden op radicaal- en extreemrechts in Nederland.

Na een rits bijbaantjes in de media werk ik sinds 2009 als journalist. Tot aan 2011 was ik misdaadverslaggever bij Nieuwe Revu en freelance tekstschrijver. Voor mijn interview met Richard Korver won ik de Studentenluis 2011, de prijs voor het beste interview.

Daarna werkte ik twee jaar als financieel onderzoeksjournalist bij tijdschrift Quote, waar ik meerdere grote onderzoeksverhalen schreef en als golddigger meerekende aan de jaarlijkse rijkenlijst.

In september 2013 maakte ik de overstap naar Elsevier Weekblad. Daar werkte ik aan grotere onderzoeksverhalen, die vaak over radicalisering, extremisme en terrorisme gingen. In 2015 verscheen bij Querido ‘Ongeloofwaardig, hoe ik mezelf radicaliseerde en daarvan terugkwam’, over het levensverhaal van ex-jihadist Dennis Abdelkarim Honing.

In 2017 won ik de Mercur voor ‘Tijdschriftreportage van het Jaar’, voor een verhaal over de Nederlandse alt-rightbeweging (‘Dan ben ik maar een nazi,’ Elsevier Weekblad). De jury, onder leiding van voormalig Vrij Nederland-hoofdredacteur Frits van Exter, kende de prijs toe vanwege ‘uitstekende desk- en fieldresearch’: ‘Het geeft een onthutsend beeld van een nieuw soort radicaal-rechts in Nederland.’

Na zeven jaar in vaste dienst te hebben gewerkt, ben ik in januari 2019 voor mezelf begonnen als freelance adviseur, onderzoeker, projectmanager, trainer en journalist. Ik werk sindsdien onder meer voor Vrij Nederland, RTL Z, Follow the Money, Elsevier Weekblad, LINDA., Radar Advies, RAN Centre of Excellence en Ter Info (Universiteit Utrecht / Beatrice de Graaf).