Geen avondklok voor azc’s

Avondklok.png

VRIJHEIDSBEROVING / Om overlastgevende asielzoekers binnen te houden, willen sommige burgemeesters een avondklok instellen of huisarrest opleggen. Maar volgens deskundigen is dit niet mogelijk. Het is zelfs strafbaar.

Het is een unieke situatie: het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of burgemeester Jos Heijmans (D66) uit Weert zich schuldig heeft gemaakt aan ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’ toen hij met een noodbevel 26 overlastgevende asielzoekers in zijn gemeente tien dagen huisarrest gaf. ‘In het verleden zijn voetbalsupporters en krakers ook weleens opgesloten. Dat mocht ook niet, maar dat leidde hooguit tot een schadevergoeding of politieke discussie. Het leidde niet tot een strafrechtelijk onderzoek,’ vertelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder (58) van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het is niet ondenkbaar dat het strafrechtelijke onderzoek zal leiden tot vervolging. Schilder: ‘Ik denk dat men wel een zaak heeft. Er was namelijk geen sprake van overmacht, Heijmans heeft hen preventief binnengehouden. Juridisch gezien staat dat gelijk aan vrijheidsberoving en detentie. Dat mag alleen een rechter opleggen.’ Hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen Jan Brouwer (65): ‘De burgemeester is gewaarschuwd dat hij niet de bevoegdheid had om dit te doen. Dat gaf hij later zelf toe in de talkshow Jinek, maar hij is er willens en wetens toch mee doorgegaan. Ik zie het somber voor hem in.’

Heijmans is niet de enige burgemeester die asielzoekers heeft binnengehouden.

Lees verder bij Elsevier Premium (€) of via Blendle (€)

Getagged , , , , , , ,
%d bloggers liken dit: