Kinderen van het kalifaat

kalifaatkinderen.png

Beleidsmakers en West-Europese overheden worstelen met de vraag wat te doen met kinderen die door terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn getraind, geïndoctrineerd en gemobiliseerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) schatten dat zo’n tachtig Nederlandse kinderen in IS-gebied verblijven. De helft is daarnaartoe verhuisd, de andere helft is daar geboren.

Deze kinderen vormen een veiligheidsrisico wanneer ze terugkeren naar Nederland. De AIVD en NCTV sluiten niet uit dat IS deze minderjarigen zal inzetten voor terreuraanslagen in Europa.

Het gebruik van kindsoldaten is niet nieuw, maar IS gaat daarin volgens terrorismeonderzoekers Mia Bloom en John Horgan van Georgia State University wel verder dan andere groepen. De afgelopen jaren werkten ze aan een boek over kindsoldaten in Pakistaanse terreurgroepen, en publiceerden ze ook veel over de 1.200 tot 1.500 kindsoldaten van IS.

Waar bijvoorbeeld de Taliban gebruikmaakten van weeskinderen, of kinderen ontvoerden om aanslagplegers van hen te maken, gebruikt IS kinderen van ouders die zich ooit bij hen aansloten. ‘Kom maar met je hele gezin, ook voor de kinderen vinden we wel een rol,’ is het credo.

Eenmaal in IS-gebied volgt de indoctrinatie. Kinderen wordt bijvoorbeeld geleerd dat zij informatie moeten verzamelen over familieleden, buren en vrienden. Jongetjes krijgen naast religieus onderwijs ook gevechtstraining.

 

Lees verder bij Elsevier Premium of in Blendle

Getagged , , , ,
%d bloggers liken dit: