‘Dan ben ik maar een nazi’

altright

Ietwat onwennig zitten zo’n honderd mensen – veelal jonge blanke mannen – eind september 2016 bij elkaar in een zaaltje in Rotterdam. Ze zijn veelal hoogopgeleid, netjes gekleed en kennen elkaar vooral van internetfora, Facebookpagina’s, Twitter en van commentaren onder YouTube-filmpjes. Het zijn geen bekende gezichten uit het extreem-rechtse milieu; de meesten hebben tot voor kort nog nooit ergens een bijeenkomst of lezing bijgewoond.

Maar vandaag zijn ze wel naar deze conferentie van Erkenbrand gekomen, een organisatie die zichzelf ziet als een Nederlandse Alt-Right-beweging en die een ontmoetingsplaats wil creëren voor mensen met nationalistische en radicaal-rechtse ideeën. Ook mensen met extreem-rechtse ideeën zijn welkom.

De bijeenkomst van Erkenbrand is via een livestream van het etnocentrische Zweedse Red Ice Radio online te volgen. Presentator Henrik Palmgren schakelt alvast over naar een vlogger die opereert onder de naam ‘Millennial Woes’ (Millennial Ellende). Hij zal straks ook een lezing geven, maar duidt voor nu het Rotterdamse straatbeeld. ‘De situatie hier is verschrikkelijk. De inwoners hebben hun stad verloren. De toon wordt niet gezet door blanken. Dit is een multiraciaal getto. Ik wou dat ik er iets aardigers over kon zeggen. Maar de Euro­peanen verliezen hun steden.’

Lees verder in Elsevier Premium (€) of via Blendle (€)

Getagged ,
%d bloggers liken dit: