‘Je moet een keer een grens trekken’

koopmansafb

Turks nationalisme, radicale islam: het zijn de thema’s van socioloog Ruud Koopmans (55). De sociaal-democraat trekt ‘rechtse’ conclusies waarmee niet iedereen blij is.

Op de avond van de mislukte coup in Turkije op 15 juli 2016, landde hoogleraar sociologie en migratie Ruud Koopmans met zijn Turks-Koerdische vrouw op het vliegveld van Istanbul. ‘We waren met de auto op weg naar de ouders van mijn vrouw, die daar wonen. We hoorden op de radio dat er twee bruggen waren afgesloten. Toen we bij hen aankwamen, stond de televisie aan. Het had er in die eerste uren alle schijn van dat de coup zou slagen. De belangrijkste tv-zender was al onder controle, niemand wist waar Erdogan was, de straaljagers vlogen over het huis.’

De dagen erna maakten nog meer indruk op hem. ‘Er was een ongekend nationalis­tische mobilisering die me verontrustte. Elke avond waren er demonstraties met een zee van Turkse vlaggen, nationalistische slogans, marsmuziek erbij. Het deed me denken aan de beelden van Duitsland begin jaren dertig, toen de nazi’s opkwamen. Dit is niet het soort viering van de democratie waar je op hoopt.’

Lees verder in Elsevier Premium (€)

Getagged , , , , ,
%d bloggers liken dit: