NIDA: Stem van 10.065 Rotterdammers

NIDA

 

Politicologen gaven geen cent voor de kansen van de islamitisch geïnspireerde partij NIDA. Deze maand zit ze twee jaar in de Rotterdamse raad. Ze maakt school.

Juli 2015. In een zacht verlichte zaal met oosterse lampen aan het plafond in het centrum van Rot-terdam zijn zo’n tachtig mensen aan ronde tafels druk met elkaar in gesprek. Anne Dijk, een bekeerde moslima met hoofddoek, vertelt dat ze in het weekeinde wil motorrijden. ‘Leuk! Mag ik achterop?’ vraagt Nora Asrami, die aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert op religieuze ontwikkeling van Marok-kaans-Nederlandse jongeren.

Jacob van der Blom, bestuurder van de Rotterdamse Essalam-moskee, is in gesprek met exzaalvoetballer en communicatieadviseur Ali Houri, die al zo’n tien jaar voor moslimjongeren predikt onder de naam Broeder Alkhattab.

De avond is georganiseerd door NIDA, een op de islam geïnspireerde lokale politieke partij die in maart 2014 met een korte campagne en een beperkt budget twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad wist te halen. Dit tegen alle voorspellingen van deskundigen in, zoals de politicologen André Krouwel en Floris Vermeulen, die de partij weinig kans gaven. Te verdeelde achterban en bovendien: moslims hebben de PvdA al. Dat liep dus anders.

Lees verder bij Elsevier Premium of in Blendle 

Getagged , , , ,
%d bloggers liken dit: