Barneveld bloeit en verzuilt

Barneveld

Hoewel de gereformeerde zuil een parallelle samenleving vormt, komt het in Barneveld vooral neer op ‘leven en laten leven’.

Het straatbeeld van het centrum van Barneveld is er een van contrasten. Een groep van vijf middelbare scholieren – allen meisjes van een jaar of veertien – loopt giebelend langs Christelijke boek- en muziekwinkel De Wedloop. Met wapperende haren, skinny jeans en jassen met bontkraag passeren ze een gereformeerde vrouw die – gehuld in een lange rok – met drie kinderen en een kinderwagen naar de winkelstraat loopt.

Het gaat goed met Barneveld; de winkelpanden zijn gevuld en de middenstand vaart wel bij het groeiende aantal inwoners, nu zo’n 30.000. Even buiten het historische centrum staan twee grote moderne religieuze gebouwen: De Hoeksteen en deAdullamkerk, ook wel ‘refodomes’ genoemd, beide in 2008 gebouwd.

Lees verder in Elsevier Premium (€)

Getagged , ,
%d bloggers liken dit: