Scoren voor de Profeet

FCislam2

In september 2013 schreef ik voor Elsevier een verhaal over een club radicale moslims uit de Schilderswijk die samen voetbalden met de vlag van de toen-nog-te-stichten Islamitische Staat. Zelf zeiden ze een clubje ongeregeld te zijn dat enkel voetbalde met de vlag met het zegel van de Profeet om hun devotie te betuigen. Zo vertelde Soufiane Z. (die begin 2015 waarschijnlijk in Syrië is omgekomen): ‘In Amsterdam mogen voetbalfans met een Israëlische vlag wapperen. Feyenoord-supporters lopen met Palestijnse vlaggen en scanderen: “Hamas, hamas, alle Joden aan het gas!” Maar als wij met een islamitische vlag zwaaien om ons team uit te roepen tot “F.C. Islam”, worden er Kamervragen gesteld. Daar gaat weer een paar duizend euro belastinggeld, denken we dan.’

De rechtbank zag hen echter als een criminele organisatie met terroristisch oogmerk en oordeelde hard in het grote Contextproces (ook wel bekend als ‘jihadzaak’).

Januari 2016 maken we in een beeldspread (online komt die niet helemaal uit de verf) op hoe het “F.C. Islam” is vergaan: martelaarsdood, jihadist in Syrië of Irak, of vast in een Nederlandse terroristencel.

Lees verder in Elsevier Premium (€)

Getagged , , , , , ,
%d bloggers liken dit: