Hoe de postbode een strijder in Syrië werd

Schermafdruk 2015-12-10 14.47.06

In de zogenoemde ‘jihadzaak’ kregen vandaag negen verdachten forse straffen opgelegd voor opruien, werven voor de gewapende strijd in Syrië en het daadwerkelijk deelnemen aan het conflict. Mijn artikel uit januari 2014, ‘Hoe de postbode een strijder in Syrië werd’, vormde onderdeel van de bewijsvoering van het OM dat het hier daadwerkelijk om een criminele organisatie ging die een terroristisch oogmerk had. Lees het hier terug: 

Hij had beloofd de boodschap van hun zoon Victor persoonlijk te overhandigen. Een afscheidsrede zo maar door de brievenbus gooien – dat kun je niet maken. Wanneer Dennis ‘Abdelkarim’ Honing eind maart 2013 met Victors afscheids-dvd’tje in zijn hand voor het huis van de familie Droste staat, voelt hij dat hij wordt verwacht.

Vanuit de zitkamer priemen de gezwollen ogen van moeder Joke Droste (55) dwars door hem heen. Vader Paul Droste (58), gemillimeterd haar en een strenge snor, opent met rood gezicht de deur. ‘Waar is Victor?’ vraagt hij onmiddellijk. ‘Dat wil hij u graag zelf vertellen,’ antwoordt Honing.

Beduusd neemt vader Droste het schijfje in ontvangst. De audioboodschap op de dvd bevestigt het angstige vermoeden van de ouders. ‘Dag pap, dag mam. Dit is het bericht waarin ik jullie persoonlijk aanspreek. Dit bericht betekent dat ik niet meer in Nederland ben.’

Dat de tot de islam bekeerde Victor Droste (27) in maart 2013 naar Syrië reist om zich aan te sluiten bij de jihadistische rebellen, doet in zijn Overijsselse dorpje Heeten niet eens heel erg de wenkbrauwen fronsen. In tweeënhalf jaar tijd was het snel gegaan met ‘Torre’, zoals hij op de middelbare school door klasgenoten werd genoemd.

Lees verder via Elsevier Premium

Getagged , , ,
%d bloggers liken dit: