Oh Oh EO

OMROEP / De Evangelische Omroep begon een halve eeuw geleden met preek en kerkzang, maar doet nu bijna álles om aandacht te trekken. Hoe provocerender, hoe beter, mits met een sausje van naastenliefde. Eigen keus of een perverse prikkel van de kijkcijferpolitiek?

Een prostitué die op tv vertelt hoe hij op zijn zestiende begon met betaald sekswerk. Laagopgeleide, bekvechtende stellen van wie het huwelijk moet worden gered door presentatieduo Tooske en Bastiaan Ragas, wier enige deskundigheid is dat ze al bijna tien jaar zijn getrouwd. (‘We gaan ze gewoon zeggen dat ze moeten beginnen met opruimen.’) Alleenstaande moeders die elkaar tussen krijsende peuters een villa uitpesten. Je denkt: ik kijk naar SBS. Maar het is de Evangelische Omroep (EO).

De koers van de EO is voor achterban en eigen medewerkers soms nauwelijks meer te volgen en voor buitenstaanders al helemaal niet. Mediacriticus Marianne Zwagerman (46): ‘Je ziet bij de EO op tv enkel nog verstoorde verhoudingen tussen mensen van wie je je afvraagt of ze niet meer gebaat zijn bij psychische hulp. Als je ze echt had willen redden, had je ze niet voor de camera moeten slepen. Zelfs bij SBS had in de montagekamer waarschijnlijk wel iemand bezwaar gemaakt tegen dit soort televisie.’

Een onlangs vertrokken medewerker die anoniem wil blijven, zegt: ‘De EO wil op dit moment vooral scoren op een SBS-achtige manier. Voor de achterban wordt er een sausje van naastenliefde over gegoten, alsof de EO deze mensen helpt door ze op televisie te laten verschijnen.’

Lees verder via Elsevier Premium (€) of via Blendle (€)

%d bloggers liken dit: