Burgerjournalist, ramptoerist of mediahoer?

“Dames en heren, wegens rookontwikkeling blijven de deuren vergrendeld”, riep de conducteur om. Zelf zag ik geen rook, maar even daarvoor had ik al op Twitter gelezen dat er schijnbaar brand was in de Thalys die in de Schiphol-tunnel stond. Ik keek uit het raam, zag een stel brandweermannen bij de trein en nam een foto om op Twitter te gooien.

Het is jammer dat de collegereeks aan de RUG is afgelopen, want ik had het uiteraard kunnen gebruiken als een voorbeeld van “civil journalism”, in lelijk Nederlands ook wel ‘burgerjournalistiek’ genoemd. Want hoewel mijn foto buitengewoon onscherp was, stond deze binnen enkele uren stond de foto op de websites van de Volkskrant, het Parool, AD, RTL Nieuws, Spitsniews en NRC.

Mocht het als professioneel journalist niets worden, dan kan ik altijd nog ‘civil journalist’ worden. In ruim een jaar tijd heb ik drie keer het landelijke nieuws gehaald, een tweet over het mogelijke joods-orthodoxe uiterlijk van de Damschreeuwer werd meer dan 100x geretweet (en ik werd gebeld door UK Groningen), voor de NOS gaf ik een interview over de staatsgreep in Ecuador , en nu staat de bewogen, overbelichte en snelgenomen foto van vanochtend op zes verschillende websites.

Ik probeer mezelf wijs te maken dat het mijn journalistieke geweten is dat spreekt, dat nieuws wil vertellen aan de buitenwereld. Maar stiekem vermoed ik dat ik toch een kruising ben tussen een ramptoerist en een mediahoer… :). Mijn collega’s wezen me er ook fijntjes op dat ik het woord “Thalys” al jaren verkeerd uitspreek, iets met de KLEMtoon op de tweede lettergreep, dus uiteindelijk lag ik toch nog gekrompen van schaamte onder m’n bureau…

Getagged , , , , , , , ,
%d bloggers liken dit: